Alejandro Sáenz de San Pedro: “És crucial posar en valor la feina diària d’aquestes petites empreses i dels artesans amb aquest tipus de distintius”

Jaume Llompart: “Els siurells i les olles són un punt d’unió i permeten desenvolupar un potent orgull de pertinença a aquesta terra”

Aquest matí, els nuclis de Pòrtol i Sa Cabaneta ha rebut la visita del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia del Govern Balear, Alejandro Sáenz de San Pedro, qui ha acudit per lliurar personalment les plaques distintives d’Emblemàtics Balears a set olleries, reconeixent la seva importància econòmica, històrica i cultural.

El conseller ha realitzat un recorregut a peu pels carrers de Marratxí, apropant-se als establiments distingits. A la ruta l’han acompanyat el batle de Marratxí, Jaume Llompart, la gerent d’ADR Balears, Sílvia Delgado, i la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Indústria i Turisme del municipi, Odette Torres.

La jornada ha començat a les 10:00 hores a la Plaça de Can Flor de Pòrtol. A partir d’aquí, l’itinerari ha inclòs parades a les olleries tradicionals Terra Cuita, Sa Roca Llisa, Can Bernadí, Cas Canonge, Can Vent, Madó Bet des Siurells i Can Bernadí Nou. Totes han rebut el distintiu d’Emblemàtics Balears i els seus responsables han tingut l’oportunitat de parlar amb les autoritats.

Jaume Llompart ha destacat la rellevància d’aquest reconeixement: “Les olleries són un nexe d’unió en un municipi molt dispers. Veiem la terra de fang com una manera de donar-nos a conèixer cap a l’exterior, però els siurells i les olles són un punt d’unió i permeten desenvolupar un potent orgull de pertinença a aquesta terra. Crec que és important que se’ls doni valor, que es respecti i que es reconegui la feina de tantes generacions d’olleries i siurelleries”.

Per la seva part, el conseller Alejandro Sáenz de San Pedro ha subratllat la importància del projecte Emblemàtics Balears per a la petita empresa tradicional: “Estem parlant de comerç, de pimes i micropimes, de persones autònomes que s’aixequen cada matí per enfrontar-se a un mercat cada vegada més competitiu. És crucial posar en valor la feina diària d’aquestes petites empreses i dels artesans amb aquest tipus de distintius”.

Els ollers locals han expressat la seva gratitud i orgull davant la visita i el reconeixement institucional. Elionor Amengual de l’olleria Can Bernadí ha comentat: “Estic molt orgullosa. Sé que el meu pare també estaria molt content i estic emocionada perquè és la primera vegada que rebo una distinció d’aquest tipus, tenint un negoci tan antic. És un assoliment poder mantenir aquest ofici ancestral avui en dia”.

Per la seva banda, Antoni Mesquida de Can Vent ha afegit: “Aquesta olleria és una de les més antigues, diuen que és en peu des del 1700, i és un orgull que les institucions pensin en nosaltres. Mentre reconeguin que fas una feina ben feta i artesana, endavant”.

Pep Serra de l’olleria Terra Cuita ha assenyalat: “Sempre s’ha parlat de la terra de fang, des dels padrins que ja van muntar les olleries. Aquests distintius ens ajuden a destacar davant les grans superfícies”.

Marratxí va ser un dels primers municipis a incorporar-se a Emblemàtics Balears, però fins ara no s’havien lliurat les plaques a les olleries. La ceràmica és un dels productes artesanals més importants de Marratxí per la seva tradició i qualitat, una herència que es remunta a finals del segle XVII. Amb l’argila blanca, extreta del Pou del Coll, i la terra vermella, de les Coves de Can Guidet, es fabricaven tots els utensilis per cuinar i conservar els aliments. En l’actualitat, aquestes olleries segueixen mantenint viva aquesta tradició ancestral, produint peces úniques que combinen tècniques tradicionals amb dissenys contemporanis.

A més de les olleries, Marratxí compta amb altres comerços catalogats com Emblemàtics Balears, que rebran el seu distintiu en les pròximes setmanes. Aquests inclouen Authex: Flor d’Ametler – Tot Herba (higiene i cosmètica natural), Bodegas Suau (bodega i elaboració de licors), Can Pinet Confecciones (roba i complements), Can Xic (ferreteria) i Forn des Pla de na Tesa (forn i pastisseria).

Emblemàtics Balears és un projecte nascut el 2019 per reconèixer, protegir i promoure els comerços tradicionals, amb història i arrelats en els municipis. Impulsat per la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia a través de la Direcció General d’Autònoms, Empresa i Comerç, i ADR Balears, el projecte busca donar visibilitat al teixit comercial de proximitat, recolzar les petites i mitjanes empreses, i ajudar a diversificar l’economia. El projecte compta amb una web, www.emblematicsbalears.es, on es pot consultar tota la història i la informació dels 346 establiments adherits al projecte en 30 municipis de les Illes Balears.

El lliurament de les plaques d’Emblemàtics Balears a les olleries de Marratxí no només reconeix el seu valor històric i cultural, sinó que també reafirma el compromís del municipi i del Govern Balear amb la preservació del patrimoni artesanal. Aquesta jornada ha suposat un fita important en la promoció dels productes locals i en el suport al comerç de proximitat de Marratxí.